NARAVOSLOVJE 6. E

Ponedeljek, 21. 12. 2020

Do kdaj bomo še imeli nafto?

Leta 1846 so prvič na svetu v bližini mesta Baku, ki je takrat spadal pod Rusijo, zavrtali 21 metrov globoko, da bi našli nafto. Leta 1858 so v Pensilvaniji v ZDA začeli prvo ekonomsko črpanje nafte.

Ko so se na začetku 20. stoletja pojavili prvi avtomobili, je poraba nafte narasla. Danes iz nje pridobivamo bencin, kurilno olje, kerozin, plastiko, oblačila, kozmetiko, celo zdravila … In vsak dan na svetu porabimo 100 milijonov sodčkov nafte!

Kakšne so zaloge nafte na svetu in kdaj nam je bo, če nam je bo, zmanjkalo?

Odgovor boš našel/našla ob ogledu oddaje Ugriznimo v znanost na povezavi https://4d.rtvslo.si/arhiv/ugriznimo-znanost/174718405

**Za najbolj neučakane radovedneže

Letošnja epidemija ni ustavila samo našega življenja, ampak je umirila tudi Zemljo. Opazovalnice po svetu so zaznale tudi do 50 odstotkov manj seizmičnega nemira. Tla pod našimi nogami se namreč nenehno tresejo. Valovanje morij, prehajanje vremenskih front, vetrovi, hude nevihte, nihanje dreves ob vetrovnem vremenu – vse to povzroča naravni seizmični nemir. Tresenje zemeljskih tal pa povzročamo tudi ljudje. Zaradi česa nastane umetni seizmični nemir in kako ga izmerimo? Zakaj moramo vedeti, koliko tresenja povzroča seizmični nemir? Kako se ta loči od potresa?

Ker je naša prihodnja vsebina vezana na kamnine, te vabim k ogledu oddaje Ugriznimo v znanost na povezavi https://4d.rtvslo.si/arhiv/ugriznimo-znanost/174726657

Morda vam bo všeč tudi...